Uixer o autònom?

Les persones, que no som totes iguals és una evidència i una sort alhora. Unes son més altes, més joves i més guapes que d’altres i, alhora, més baixes, més velles i menys guapes que unes terceres. Diguem que tenim la doble particularitat: més altes i més baixes i depèn de la persona amb la que ens comparem, en destacarà una o altra particularitat. Se’n diu diversitat i és positiu.

Trams per explotar

Els que som autònoms –sembla que al voltant d’uns 600.000 a Catalunya– tornem a ser notícia per la proposta del govern de l’Estat de modificar la cotització a la seguretat social d’acord amb una sèrie de trams en funció dels ingressos. Per una banda pot semblar molt equitatiu: no és el mateix el que factura 600€ al mes que el que en factura 4.050€. Proposen que un autònom que no facturi 600€ al mes en pagui 184€ d’impostos, i el que superi els 4.050€ en pagui 1.267€. Segons sigui el cas, es pot passar fàcilment a pagar el triple de l’actualitat i és calcula que un 40% d’autònoms pagarà més. No han fet cap indicació si les prestacions rebudes i els imports acumulats futurs de cara a prestacions i jubilació també s’adaptaran a la facturació o continuaran sent les mateixes que ara.

Com si la feina d’autònom fos fàcil! 

Només una nòmina

I entre tot això, observem a les xarxes, unes altres grans diferències entre persones. Com de feliços seriem rebre, encara que fos un sol cop a la vida, un pagament equivalent a la nòmina del mes de desembre del Piqué (2.328.884€) i no haver de pensar en els trams. Quina llàstima no tenir el seu do (?). 

Uixer

Ara que no està gens malament ser funcionari del Parlament, jubilar-se als 60 anys i gaudir d’una “llicència per edat” durant 5 anys sense treballar i amb el sou íntegre (cotitzacions incloses). Si només fóssim uixers auxiliars, 3.800€ al mes, i si fóssim secretaris generals (10.000€ al mes).

Metges, bombers, mestres, i un llarg etcètera canviaria sense pensar-s’ho dues vegades.

Diversitat si, amb drets i deures equivalents també. I sobretot, equilibri entre persones!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.