Nova impunitat: llei de memòria democràtica

Oportunitat oportuna?

No és la primera oportunitat que un govern espanyol inicia un procés per fer justícia a les atrocitats realitzades durant la dictadura franquista. Tampoc serà la primera vegada que queda en un “no res”. L’actual llei de memòria històrica no cobreix cap de les voluntats dels qui voldrien una justícia exemplar.

El bàndol dels perdedors, és a dir, de les famílies perseguides, castigades, oprimides, vexades, o assassinades, veuen imprescindible jutjar a tots els responsables dels crims durant aquells quaranta llargs anys de malson. Tal com demanen els bascos és de merèixer incloure tot el temps de la transició –es parla que fins al desembre de 1983–, perquè en van passar moltes en aquella època. I, de fet, encara n’estan passant, com si res hagués canviat –potser és que no ha canviat res, oi?–.

Justícia sí, però veraç

Per tant, sí, s’ha de fer justícia!

Però, ai last! a l’altre costat hi trobem els que protegeixen i volen perpetuar aquests tipus d’assumptes. No ens sorprèn gens que els partits d’extrema dreta i ultradreta s’hi trobin còmodes o, fins i tot, algun d’ells ja anunciï que la derogaran quan arribi al govern. El cert és que també hi trobem alguns personatges, auto-anomenats d’esquerres, que deuen tenir por de sortir escaldats. Com és el cas del senyor Felipe Gonzalez, màxim dirigent en aquella etapa dels GAL on van morir assassinats un mínim de 134 persones a mans de la policia –democràtica, eh!–.

Estem en letargia

Despertem d’un vegada!

Ens agradaria sí, i molt. Aquesta llei s’aprovarà amb un congrés dividit que es la prova que demostra que no s’ha superat l’etapa post-franquista i encara estem sota el règim –si més no, en tenim moltíssimes proves recents: catalangate, proves d’en Villarejo, encausats, empresonats i exiliats, etc. 

Ah! del retorn dels béns requisats per la dictadura als seus propietaris legítims, veurem fins on arriba i si acaba produint-se mai. Investigar o jutjar als responsables dels crims m’atreviria a pronosticar que “ni somniar-ho”.

Cortina de fum

Possiblement aquesta llei s’haurà aprovat durant aquesta setmana i servirà de cortina de fum per tapar altres guerres i atrocitats de més enllà, problemes derivats de l’encariment de l’energia i combustibles, increment del pressupost militar, l’habitatge i centenars de problemàtiques actuals més que no hi caben en aquest escrit.

Haurà servit de res aquesta llei?

Ens falten 40 anys més de repressió?

És una nova impunitat camuflada amb consentiment, però tranquils, ens deixaran viatjar gratis en els trens de rodalies durant 4 mesos i tots contents.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.