Kaizen ..

.. i els 5 principis japonesos per millorar a la vida i al treball

Sabem que la manera de viure i de treballar occidental divergeix de la forma que ho fan als països asiàtics, entre ells, a la cultura japonesa. Possiblement ens costaria adaptar-nos-hi.

A ells també a la nostra.

Kai-zen – millora continua

De la gestió empresarial d’un economista teòric japonès, Masaaki Imai, estudiós de les organitzacions empresarials, al 1986 va proporcionar la idea d’ajudar a les empreses occidentals a introduir els conceptes, sistemes i eines per millorar-les i que va anomenar KAIZEN. El concepte prové de “kai”, canvi o acció correctora, i “zen”, bo, millora o beneficiós.

D’aquí bé la traducció de kaizen com “millora continua”.

Reflexió i autoajuda

D’aquella filosofia de l’Institut Kaizen van sorgir uns principis de reflexió i autoajuda per aplicar al món laboral o a la vida d’un mateix.

La seva base és el fraccionament dels grans problemes en petites porcions per afrontar-los amb una actitud positiva i fer-los més assumibles.

Són aquests:

Fes-te petites preguntes

Davant d’una dificultat important, afrontar-la en conjunt pot portar-te a les inhibicions i a les pors.

Divideix el problema en parts i prioritza les accions en cadascuna d’elles.

2. Pensa en petites solucions

Pregunta’t “quin petit moviment puc fer per acostar-me a la finalitat que vull aconseguir?”.

Reaccionem millor davant de petits reptes que davant grans canvis i moments de tensió, estrès o ansietat. Doncs, pensament positiu i centrat en l’objectiu i, de nou, prioritzar.

3. Porta a terme petites accions

Dels dos principis anteriors se n’han d’obtenir conseqüències: les petites accions cal adaptar-les a les circumstàncies.

4. Corregeix els petits errors

Sovint els grans errors són el resultat d’un cúmul de petits errors i trobar la solució per l’error gran provoca pessimisme, sentiment de culpa, etc.

En canvi, si ens centrem en els petits errors i, a mida que apareixen, els anem corregint, de forma inapreciable estarem evitant resultats més grans no desitjats.

Cal tenir en compte també que la perfecció és inabastable.

5. Agraeix-te amb petites recompenses

Treballar sense parar durant tot l’any per fer dues setmanes de vacances exòtiques ens permet gaudir de dues setmanes intenses i concentrades. La resta de l’any pot ser esgotador i cruel. Per tant, portar una vida amb més sentit durant el major temps possible hauria de ser l’objectiu. Hi ha petits moments per gaudir amb la família, instants amb amics, sopars íntims amb la parella o petites escapades de cap de setmana, etc., que poden ser petites recompenses periodificades que ens permeten gaudir amb continuïtat de la vida.

Trobar els moments de reflexió

Així doncs, és important trobar el petits moments de reflexió i deixar de pensar que la nostra existència passa exclusivament per una feina feixuga i un cicle de vida sense sentit que passa despresa. Han d’existir instants i moments de distensió per millorar el nostre benestar i és cosa nostra fer-ne ús.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.