Ferran Adrià, entre poc i massa!

Un dia d’aquests llegia una entrevista que el diari Ara feia al cuiner Ferran Adrià. Afirmava: “No obriré mai més cap restaurant: és de bojos treballar 16 hores al dia”. L’home ho argumentava dient haver treballat 30 anys preparant plats i creant receptes darrera d’uns fogons.
Des d’un punt de vista de sacrifici tothom podria entendre que si, que és un sobreesforç, sobretot si ho comparem amb d’altres feines o senzillament prenem com a referència molts convenis laborals o el mateix estatut dels treballadors on es recomanen treballar durant 40 hores a la setmana, o 8 hores diàries.
No em fixaré si l’home diu la veritat o és una manera de denunciar que aquesta professió és pesada i extensa des del punt de vista de temps dedicat. Tot i així, em sembla que treballar 16 hores al dia és una barbaritat. 

Capacitat per triar

No obstant això, si que vull fixar-me amb la seva capacitat, ara, de poder triar. Ningú discutirà que l’home te bones facultats per innovar en un món on sembla que tot ja està inventat. Entre això i l’enorme esforç de dedicació, és el que li ha proporcionat aquesta capacitat per poder decidir què vol fer el seu futur.
Dit d’una altra manera, s’ha buscat la seva sort i l’ha aconseguit.
Poder aturar-se, pensar en el què vull fer a partir d’ara, poder triar això si, això no, és difícil d’aconseguir i molts d’altres cuiners d’aquest món, signarien ara mateix poder prendre la mateixa decisió.
Però les crisis econòmiques, situacions complicades a les empreses, a les famílies, o a la vida en general, impedeixen arribar a disposar d’aquests moments de canvi del teu món laboral. Quantes persones que han treballat en qualsevol sector no podran prendre mai aquesta determinació i es veuran obligats a continuar treballant 8, 10 o 16 hores diàries sense alternativa i sense queixar-se. I també quantes altres voldrien poder treballar fossin les hores que fossin al dia.
Quina sort que tens Ferran!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

nine + 19 =

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.